‘Zeg, hoe maken jullie die animaties nou eigenlijk?’

Home » ‘Zeg, hoe maken jullie die animaties nou eigenlijk?’
Whiteboard animaties
Dat is een vraag die we vaak krijgen. Dus leek het ons leuk om je een kijkje achter de schermen te geven bij de making of van de whiteboard animatie voor Frank van Eekeren.
Frank heeft jarenlang onderzoek gedaan op het gebied van publieke waardencreatie in voetbalorganisaties en gaat zijn proefschrift op 16 december verdedigen aan de Universiteit van Utrecht. Frank vroeg Studio Limón om een korte whiteboard animatie te maken over de inhoud van zijn proefschrift.
Frank vertelde: “Doelgroep voor de animatie zijn bestuurders en managers van voetbalorganisaties en alle belangstellenden.
De animatie wordt onderdeel van een website waar het proefschrift in boekvorm wordt aangeboden.”
“En oja, het is best wel een dik boek ( 298 blz.) en ik wil er graag een heel korte animatie over maken.”
Slik.
Gelukkig was er ook een samenvatting van het onderzoek en een nog korter pers-bericht.
Ook gaf Frank een duidelijke briefing over de inhoud.
Hiermee konden wij aan de slag.
Eerst veel handgetekende schetsen maken om het verhaal zelf te begrijpen en de verbanden te zien en te verbeelden zodat het een logisch visueel plaatje werd.
Na goedkeuring van de grove opzet werd het tijd om de tekeningen digitaal op te zetten in Illustrator.
Vervolgens worden de tekeningen geïmporteerd in Videoscribe: een programma om whiteboard-animaties te maken.
Nu verklappen we waarschijnlijk teveel want dit programma tovert een hand bij de tekening alsof je ons zelf ziet tekenen. Dat is dus niet zo, het is een trucje. Niet doorvertellen…
Intussen had Frank zelf de tekst zodanig herschreven dat het ingesproken kon worden door de voice-over.
Het leuke bij dit project was dat Frank zelf de stem in wilde spreken zodat de animatie nóg persoonlijker zou worden.
Dus: op zoek naar een opname-studio. Hiervoor riepen we hulp in van ons LinkedIn netwerk:
De opname hebben we gedaan in Studio 31 in Den Bosch. En met een mooie voice-over opname op zak was de volgende stap om een sound engineer te vinden die de geluidseffecten van de schrijvende stift erin kon monteren:
Jasper Toelie uit Den Bosch monteerde het geluid vakkundig op de juiste plek.
Nu was het aan ons om dit alles nog bij elkaar te monteren en de animatie was klaar:
En dit is de uiteindelijke plek waarop de animatie te zien is:
Op vrijdag 16 december gaat Frank zijn proefschrift verdedigen voor een jury en een zaal vol publiek: …spannend. Toi, toi, toi, Frank!
Hopelijk heb je zo een beetje een beeld gekregen van de verschillende stappen die komen kijken bij het maken van een whiteboard-animatie.
Heb je ook iets (mag ingewikkeld zijn, hoeft niet) te vertellen? Misschien kan een korte animatie helpen om jouw verhaal op een toegankelijke manier te delen.
Studio Limón helpt jou daar graag mee.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Vinden we leuk!
Reactie van Frank:
“De reacties op de illustraties van Studio Limon bij mijn Ted Talk in september waren zeer positief. Dus vroeg ik Brigitte ook om een animatievideo over mijn proefschrift te maken. Makkelijker gevraagd dan gedaan. Probeer maar eens binnen 4 minuten de kernboodschap uit een tekst van 330 pagina’s te vertellen. Laat staan abstracte theoretische concepten op een aantrekkelijke en toegankelijke manier te visualiseren. Maar het lukte in zeer korte tijd: Brigitte ging er eens goed voor zitten, worstelde zich door het proefschrift heen, besprak met mij de inhoud en begon met schetsen. De schetsen werden tekeningen, de tekeningen werden een lopend verhaal. Samen schreven en schaafden we aan de tekst en doken we de geluidsstudio in. Het lopend verhaal werd uiteindelijk een aantrekkelijke animatievideo, waarop de reacties, dankzij de professionaliteiten toewijding van Brigitte, hetzelfde zijn als op de eerdere illustraties: zeer positief! ” ~ Frank van Eekeren
Leuk om via de verschillende sociale media te zien wat de reacties zijn op het verhaal en deze animatie.