LIVE TEKENEN BRAINSTORM

LIVE TEKENEN BRAINSTORM

V.l.n.r. Francis Liem, Ben Westervoorde, Ymke Wieringa en Jeroen Steehouwer tekenden samen namens Drawup

DE BRIEFING

  • Leidinggevenden in een productieomgeving komen bij elkaar om te discussiëren over de thema’s Samenwerking, Eigenaarschap, Individueel leiderschap en Taakgericht leiderschap binnen de organisatie.
  • Er zijn vier groepen van 6 personen waarbij 1 tekenaar aanwezig is die een thema gaat behandelen. 
  • Na 30 min wordt er gerouleerd en komen er dus 6 nieuwe personen bij de tekenaar die ditzelfde thema gaan behandelen. De tekenaar krijgt dus verschillende groepjes met meningen en discussies die hij in 1 tekening mag verwerken. 

VOORBEREIDING

Wij, de tekenaars, spraken af:

  • Welke kleuren te gebruiken.
  • Wie welk thema zou behandelen.

Ik (Francis) zou het thema Samenwerken visualiseren. Ter voorbereiding heb ik woorden opgezocht in ons Studio Limón iconen boek, die met dit thema te maken zouden kunnen hebben. Om ze in de vingers te hebben heb ik ze alvast geoefend en meteen een spiekbriefje gemaakt 🙂

Voorbereiden tekenen Tatasteel

Voorbereiden tekenen Tatasteel

LIVE TEKENEN
Jeroen, Ben, Ymke en ik waren ruim van te voren aanwezig op locatie. Hoewel we via e-mail en Whats-app van te voren veel contact met elkaar hebben gehad, is het altijd fijn om elkaar weer ‘in het echt’ te zien. Iedereen was gezond gespannen.

De flipovers stonden in de 4 hoeken van de lichte ruimte klaar, en daar kwamen de deelnemers. Na een korte introductie gingen we aan de slag.

En toen ging het snel ….De eerste groep kwam bij mijn flip-over staan en begon te discussiëren  over Samenwerking. Ik probeerde zo goed mogelijk te begrijpen wat er werd gezegd. De deelnemers kenden elkaar goed en werken (dagelijks) met elkaar samen. Er werd veel jargon gebruikt en namen van projecten vlogen mij om de oren. Ik zocht naar opheldering: wat werd er precies bedoeld? Welke voorbeelden werden gegeven?

Toen kwam de volgende groep. Op basis van de tekeningen van de eerste groep en werd er verder gesproken. Bij de derde groep begon ik al duidelijk patronen te herkennen en het geheel (nog beter) te begrijpen. Het grappige was, dat dit ook voor de deelnemers gold. En bij de vierde (laatste) groep … viel alles op zijn plaats. De groep vatte alles heel helder samen en samen formuleerden we de visual voor de eindtekening. 

Tatasteel thema Samenwerken visualiseren

Tatasteel thema Samenwerken visualiseren

PRESENTEREN

Tenslotte worden de tekeningen opgehangen en aan de totale groep gepresenteerd. Hier werd de kracht van de tekeningen goed zichtbaar. “Dit is veel beter dan een wand vol volgeschreven flip-overs.”

Na de presentatie werd er onderling verder gediscussieerd …. aan de hand van de tekeningen.

De tekeningen zijn een startpunt bij het verder uitwerken van nieuwe plannen.

Drawup presenteren tekeningen Tatasteel

Drawup presenteren tekeningen